Mobiel internet groeit constant en explosief

Het mobiele dataverkeer is met de komst van de smartphones en tablets aan een enorme opmars bezig. Momenteel gebruikt 36 procent van de Nederlanders mobiel internet. Dit is te lezen in het rapport wat het CBS maandag publiceerde. 


Explosieve stijging

De afgelopen drie jaar is een constante en explosieve stijging te zien. In 2007 maakte nog maar een op de vijf Nederlanders gebruik van mobiel internet. In 2008 kwam dit uit op 26 procent. In 2009 groeide het percentage naar 30 procent en inmiddels staat de teller dus op 36 procent.

Het totale mobiele dataverkeer is met het het groeiende totale gebruik ook explosief toegenomen. Zo werd in de eerste twee kwartalen van 2010 3,2 miljoen GB aan mobiele data verbruikt. In dezelfde periode maar dan in 2008 was dat nog slechts 359.000 GB.


Verklaring groei

De stijging van gebruik en dataverbruik is vooral het gevolg van het groeiende gebruik van smartphones (en tablets) met een UMTS-verbinding (derde generatie mobiel internet). Smartphones maakten in 2010 zo’n 16 procent van het totale mobiele internetgebruik uit. Dit was een jaar daarvoor nog maar 10 procent.

Mobiel internet via telefoons in totaal, dus ook via GPRS, is inmiddels goed voor 20 procent van het totale aantal internetaansluitingen in Nederland. Drie jaar geleden was dat slechts 8 procent.

Laptops, met een mobiele verbinding, zijn in 2010 goed voor 21 procent van al het mobiele internet. Dat is echter slechts 2 procentpunt meer dan in 2009.


Gebruikers

Als gekeken wordt naar de doelgroep maken vooral jongeren gebruik van mobiel internet. De groep 12 tot 25 jaar is op alle gebieden het grootst. Bijna de helft (48 procent) van deze leeftijdsgroep maakte gebruik van mobiel internet in 2010. 29 procent deed dit via een mobiele telefoon en 27 procent via een laptop.

Uit de categorie 25 tot 44 jarigen gebruikte 40 procent mobiel internet. Deze leeftijdsgroep doet dat vooral via mobiele telefoons.
 

Het volledige rapport is hier te vinden.


Laat een bericht achter